piątek, 3 września 2010

Klasztor Ettal

Opactwo benedyktynów Ettal leży na wysokości 900 m na przepięknym płaskowyżu między Garmisch-Partenkirchen i Oberammergau.

Zostało założone przez cesarza Ludwika IV Bawarskiego 28 kwietnia 1330, w dzień Świętego Witalisa. Fundacja ta stanowiła wypełnienie przysięgi cesarza po jego powrocie z Rzymu gdzie w 1328 otrzymał koronę cesarską z rąk antypapieża Mikołaja V. Budowa opactwa trwała w latach między 1330 - 1370. Kościół powstał na planie dwunastoboku o średnicy ok. 25 m jako ideowa kopia Grobu Pańskiego w Jerozolimie.

Photobucket

Ukończony w 1370 roku kościół pod wezwaniem świętej Marii, swój barokowy wygląd otrzymał w 18 wieku według planów E. Zuccalliego. Dwunastokątna forma zachwyca przede wszystkim fascynującymi sztukateriami wykonanymi przez J. B. Zimmermanna .

Po wejściu do kościoła wzrok najpierw kieruje się ku prezbiterium, a następnie stopniowo wyżej, gdzie znajduje scena przekazania Św. Benedyktowi cudownej figury Maryji przywiezionej przez cesarza Ludwika IV z Pizy

Photobucket

Niesamowite wrażenie robi ogromny fresk sufitowy z 1746 r. wykonany przez Johanna Zeilera przedstawiający benedyktyńskie niebo z głównymi świętymi i Trójcą Przenajświętszą.

Photobucket

Fresk przedstawia sceny związane z powstaniem klasztoru,

Photobucket

a centralnym elementem jest koronacja Św. Benedykta przed tronem Boga Trójjedynego.

Photobucket

Wystroju wnętrza dopełnia 6 bocznych ołtarzy,

Photobucket


Photobucket


Photobucket

4 konfesjonały

Photobucket

oraz pomieszczenie chóru z pięknymi organami powstałymi w 1768 roku w warsztacie George'a Hertericha

Photobucket

Do kościoła przylega budynek klasztorny.

Photobucket

Klasztor do dziś pielęgnuje ponad 400-letnią tradycję produkcji piwa, tu powstaje także słynny likier klasztorny "Ettaler Klosterlikör" - składający się z ponad 40 ziół i bez konserwantów - jego lecznicze działanie zostało wielokrotnie potwierdzone. Tereny klasztorne są udostępnione turystom, zwiedzanie dla grup obejmuje kościół, Muzeum Browarnictwa i destylarnię.

Poniżej lokalizacja opisanego miejsca

  
Wyświetl większą mapę

9 komentarzy :

  1. Pięknie to sfotografowałeś, wnętrza rewelacyjne, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Barok w pełnej krasie, można by powiedzieć!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,
    swietnie sfotografowales! Brawo! Calkiem znajome miejsca. Bylam kilka razy w tym klasztorze, poniewaz jak juz pisalam kilkakrotnie w tamtych okolicach spedzalam urlopy.
    Przyznam, ze niestety tak pieknie nie udalo mi sie zdjec zrobic, a jesli mialam nawet ich setki to jak pisalam stracilam wraz z calym dyskiem na starym komputerze.

    Czekam na Twoje kolejne zdjecia z tamtych miejsc, bo okolice niezwykle malownicze :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Byłam w klasztorze benedyktyńskim w Ettal dwa razy, więc mam porównanie zdjęć z oryginałem.
    Wg mnie zdjęcia są wspaniałe.
    Sara-Maria

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zwykle wspaniały reportaż. Trafność wyboru ujęć w powiązaniu z jakością zdjęć są wielką zachętą do odwiedzenia tego zabytku. Powinien Pan pracować jako PR agencji turystycznych.
    Kocham barok, bo w naszej części Europy zachowało się najwięcej zabytków z tego okresu. Niedawno w internecie natrafiłem na zdjęcia z klasztoru w Ettal i bardzo bym chciał tam pojechać. Nie wykluczone, że w niedalekiej przyszłości uda mi się odwiedzić Niemcy, szczególnie Saksonię i Bawarię.
    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne zdjęcia, obiekt robi wrażenie w dodatku jest pięknie położony. Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
  7. Super foty i relacja. Najbardziej mnie urzekło to ostatnie. :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prosze o info, czy zwiedzanie klasztoru jest płatne?

    OdpowiedzUsuń
  9. Zwiedzanie kościoła jest bezpłatne, natomiast można jeszcze wykupić wycieczkę z przewodnikiem za 6€. Zwiedza się wtedy jeszcze m.in. muzeum piwowarskie (w cenie degustacja piwa i likieru)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga. Będzie mi miło przeczytać Twoją opinię o przedstawionym miejscu..

Obserwatorzy

Szukaj na tym blogu